Skip to content
Menu

U organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu održan je događaj pod nazivom “Godišnja konferencija AEBR 2022”. Tokom tri dana (28. – 30. septembar 2022.) učesnici su imali priliku da se informišu o prekograničnim saradnjama, o potrebama mladih, prekograničnim javnim uslugama, pametnim rešenjima za mobilnost u pograničnim regionima i drugim izazovima, ulozi multikulturalnosti itd.

Učesnici u tokom 28. septembra 2022. godine u Segedinu pohađali AEBR-ovu Školu prekogranične saradnje (CBS). Ova AEBR-ova škola organizovana je po šesti put u Segedinu, Evroregiji DKMT, Mađarska, u bliskoj saradnji sa Radboud univerzitetom u Nijmegenu i pokrajinom Gelderland (NL). Od 2022. godine, CBS je pored AEBR, deo projekta Granice 21. veka, koji je pokrenuo kanadski Univerzitet Viktorija uz pomoć mnogih partnera na različitim kontinentima. CBS ima za cilj da nastavi svoj rad sa fokusom na evropsku stvarnost prekogranične saradnje, gde se do sad njen obim proširio. Tokom ovog događaja učestvovali su mnogobrojni istaknuti predavači sa raznih kontinenata, dok je naglasak na mladima i značaju prekogranične saradnje. Na konferenciji je održan niz panela koji se bavio temama kao što su: Obrazovanje preko granica, Odgoj nove generacije poklonika prekogranične saradnje, Mobilnost i mogućnosti mladih, Saradnja univerziteta za prekogranično obrazovanje, kao i Strategije za zadržavanje mladih ljudi/talenata; „prazne” regije. Tokom 29. septembra 2022. godine održan je sastanak izvršnog odbora AEBR-a i generalna skupština na kojoj je izabran Izvršni odbor AEBR-a uključujući predsednika i potpredsednike.

Goran Ostojić je kao generalni sekretar učestvovao ispred Novosadskog omladinskog foruma na radionici “Angažovanje mladih u prekograničnoj saradnji”. Na radionici su diskutovali o potrebama mladih u Novom Sadu, pograničnim delovima Vojvodine i Srbiji generalno, ali i o uticaju Ukrajinske krize na mlade u poganičnim i rubnim delovima EU. Zaključak ove radionice je bio da globalna politička dešavanja utiču negativno na veći angažman mladih u ovim delovima, kao i da su prioriteti mladih bitno promenjeni zbog same krize. Pored toga, od izuzetnog značaja je bilo razmenjivanje iskustva sa predstavnicima mladih i njihovih organizacija iz preko deset država.

Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare