Skip to content
Menu

Nakon više od decenije neuspelih pokušaja kreiranja Zakona o socijalnom preduzetništvu načinili su se bitni pomaci. Konačno, tokom 2021. godine došlo je do modernog rešenja koji je usaglašen između predstavnika države i organizacija civilnog društva.

U februru 2022. godine, Narodna skupština Republike Srbije je usvojila Zakon o socijalnom preduzetništvu. Zakon je stupio na snagu 15. februara 2022. godine, dok je njegova primena počela 15. novebra iste godine. Upravo tada je počela i registracija statusa socijalnog preduzetništva.

Socijalno preduzetništvo jeste poslovanje koje je prvenstveno usmereno na rešavanje društvenih problema kao što su integracija društveno osetljivih grupa, zaštita životne sredine, ruralni razvoj, obrazovanje, kultura, socijalne inovacije, ali i druge oblasti koje su od šireg društvenog interesa, gde se ostvarena dobit ne isplaćuje osnivačima i ulagačima, već se ponovo ulaže u poboljšanje i jačanje poslovanja. Prema tome, cilj donošenja Zakona o socijalnom preduzetništvu jeste stvaranje povoljnog poslovnog okruženja koji doprinosi razvoju socijalnog preduzetništva, a pored toga društvo će uvideti značaj socijalne ekonomije.

Shodno tome, u četvrtak 11. maja 2023. godine u Beogradu je održano predstavljanje smernica za sticanje i registraciju statusa socijalnog preduzetništva. Nakon dolaska učesnika, obratili su se predstavnik/ca Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Pored toga, okupljenima se obratila i Ružica Mačukat ispred Agencije za privredne registre. Mirjana Šakić, ekspertkinja za socijalno preduzetništvo predstavila je smernice.

Predstavljene smernice odgovaraju na nekoliko izuzetno važnih pitanja, kao što su oblasti delovanja socijalnog preduzetništva, definisana Zakonom u Srbiji, ali i u praksi većine zemalja Evropske unije, te ko može da stekne status socijalnog preduzetništva. Pored toga, veoma je bitno znati koji su neophodni uslovi potrebni da se ispune kako vi se registrovao status subjekta socijalnog preduzetništva, a takođe je važno i pitanje pravnog položaja, prava i obaveza subjekta koji obavljaju delatnost sa statusom socijalnog preduzetništva.

Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare