Skip to content
Menu

Dana 15. maja 2024. godine u Svečanoj Sali Filozofskog fakulteta u Novom Sadu prisustvovali smo prezentaciji nastupajućih izbora za Evropski parlament koji u zajedničkoj saradnji realizuju EU info point Novi Sad (Informacioni kutak Delegacije EU u Novom Sadu) i Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu.

Zamenica ambasadora Evropske unije u Republici Srbiji Plamena Halačeva prezentovala je najvažnije informacije u vezi predstojećih izbora za Evropski parlament. Ovi izbori smatraju se najvećim trasnacionalnim glasanjem jer izborno pravo ima 376 miliona građana država članica Evropske unije, odnosno glasanje se organizuje u 27 država tokom četiri dana. Ove godine glasaće se od 6. do 9. juna, dok će čak 26 miliona građana država koje čine EU glasati po prvi put.

Tokom predstojećih izbora građani u svim državama Evropske unije biraće svoje predstavnike u Evropskom parlamentu koji čini 705 zastupnika. Tokom predavanja imali smo prilike da čujem da će biti imenovani i novi lideri evropskih institucija, poput predsednika Evropskog saveta i Evropskog parlamenta, kao i ko će biti novi visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost, a svi oni če imati petogodišnji mandat.

Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare