Skip to content
Menu

Održan je sastanak u Američkom kutku u Novom Sadu sa atašeom za kulturu Američke ambasade u Beogradu gospođom Holi Zardus. Povod za organizovanje ovog događaja jeste okupljanje mladih, predstavnika omladinskih organizacija, omladinskih radnika, profesora i drugih zainteresovanih. Gospođa Zardus predstavila je novi program Balkanski omladinski lideri (BOLD), kao i mogućnosti koje ovaj program pruža mladima uzrasta od 18 do 35 godina.

Program BOLD se sadrži od dve komponente gde su teme građanski angažman i ekonomski razvoj, te se svaka od njih posebno stipendira, dok se program odvija u Sjedinjenim Američkim Državama u trajanju između 5 i 6 nedelja. Cilj ovih programa i stipendije jeste podučavanje mladih kako bi stekli korisna znanja i veštine, koje su neophodne za implementaciju narednih projekata u Srbiji. Pored toga, ovi programi podrazumevaju i razne korisne apsekte koji mogu biti od velikog značaja u daljoj karijeri i napretku. Pod tim se podrazumeva učenje o radu u timu, kolektivno rešavanje problema, efikasno komuniciranje, uvažavanje različitosti, kao i upravljanje veštinama. U skladu sa Izvršnom naredbom o unapređenju rasne jednakosti i nedovoljno pokrivenih zajednica, predlozi treba da pokažu kako celokupan program unapređuje jednakost u pogledu rase, etničke pripadnosti, vere, prihoda, rodnog identiteta, geografakog položaja, seksualne orijentacije i ivaliditeta. Osim toga, predlozi treba da pokažu kako će rešavanje rasne jednakosti, kao i nedovoljno opsluživanih zajednica poboljšati ciljeve programa, ali i iskustvo učesnika.

Ideja programa BOLD (Balkanski omladinski lideri) jeste da mladi iz Srbije dobiju neophodnu pomoć i podršku kako bi ostvarili svoje preduzetničke i aktivističke ideje jer podrazumeva edukaciju, razmenu u SAD-u i finansijsku podršku. NOF će zasigurno u narednom periodu usmeriti svoje aktivnosti ka programu BOLD.

Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare