Skip to content
Menu

Tokom 18. i 19. aprila 2023. godine održao se program obuke za organizacije civilnog društva – Upravljanje projektnim ciklusom. Ova obuka organizovana je u prostorijama Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Grada Novog Sada, u ulici Bulevar despota Stefana. Treneri na Obuci za upravljanje projektnim ciklusom bili su Zorica Rašković i Endre Balaša.

Novi Sad, Babušnica, Kruševac, Subotica, Topola, Vladičin Han i Vrnjačka Banja odabrani su u okviru javnog poziva za jedinice lokalne samouprave za učešće u Regionalnom programu lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD2). Ovaj program finansira Evropska unija, dok ga Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) sprovodi.

Sam uvod u obuku tokom prvog dana započeo je testom početnih znanja o upravljanju projektima. Nakon toga, treneri su predstavili koncept upravljanja projektnim ciklusom, odnosno analizu poziva za dostavu projektnih predloga, kao i kapacitete podnosioca. Prvi dan obuke za upravljanje projektnim ciklusom uključio je i pripremne aktivnosti, analize, kao i preduslove za kvalitetan predlog samog projekta. Pored toga, treneri su ukazali učesnicima obuke na koji način mogu da razviju projektnu ideju, kroz praktičan rad koji podrazumeva metodologiju, relevantnost, održivost i indikatore.

Učesnici obuke za upravljanje projektnim ciklusom su tokom drugog dana naučili i čuli nešto više o vremenskom okviru, ali i o budžetu u predlogu projekta gde su mogli da se upoznaju sa formularom budžeta i načinom njegovog popunjavanja. Ono što je bilo posebno važno tokom ove prezentacije jeste povezivanje aktivnosti sa troškovima i klasifikacija troškova prema budžetskim kategorijama. Nakon ovoga usledila je podela učesnika radi praktične vežbe u vidu izrade i predstavljanja budžeta.

Cilj ove obuke jeste unapređenje veština i sticanje tehnike upravljanja projektnim ciklusom koje su neophodne kako bi se kvalitetno osmilile projektne aplikacije u okviru Drugog Javnog poziva za predloge projekata organizacija civilnog društva koji je otvoren od strane Grada Novog Sada i UNDP Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2.

Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare