Skip to content
Menu

U sredu 22. novembra 2023. godine u prostorijama Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, održan je šesti po redu Forum zapošljavanja mladih. Zapošljavanje mladih u 21. veku – trendovi i izazovi, bila je ovogodišnja tema Foruma zapošljavanja mladih koja je privukla veliki broj mladih sa ciljem da nauče i čuju nešto više o biznisu i preduzetništvu, veštačkoj inteligenciji, ali i mnogim drugim temama.

Nakon zvaničnog otvaranja Foruma zapošljavanja mladih usledila je panel diskusija “AI – problem ili prilika?” na kojoj su pored moderatora Milana Krilovića, učestvovali još:

  • Bojan Andrejek, stručnjak u digitalnoj produkciji, kinematografiji i umetničkoj režiji
  • Gavrilo Bosakov, inženjer IT veštačke inteligencije
  • Denis Tul, konsultant u oblasti IT prava, vlasnik LawIT-a.

Ovaj Forum zapošljavanja mladih obeležila su sjajna predavanja i radionice. Dejan Škobić, preduzetnik i osnivač kompanije “Kec grupa”, održao je veoma interesantnu dvočasovnu radionicu za pokretanje biznisa na kojoj su učesnici nakon odlušanog teorijskog dela bili podeljeni u grupe kako bi osmisli svoju preduzetničku ideju i na kraju je uspešno predstavili. Pored Dejana, mladi dvojac iz Advokatske kancelarije Ćosić Vranac, upoznao je prisutne sa osnovama prava pre (samo)zaposlenja u kreativnim industrijama. Na samom predavanju advokakti Lazar i Uroš bavili su se temama kao što su: radno angažovanje u novim industrijama koji se vidovi javljaju u praksi; samozapošljavanje, koji oblik pravne forme je odgovarajuć za početak obavljanja delatnosti, kratak osvrt na poreze i eventualne subvencije; autorsko pravo, ko je autor, koja prava ima, sa posebnim osvrtom na kreativne industrije. U isto vreme, Denis Tul, pravnik koji se bavi IT pravom i jedan od osnivača NS Business Talks-a, održao je predavanje na temu – Uticaj veštačke inteligencije na tržište rada. Usledila su i veoma zanimljiva predavanja o preduzetništvu i startapu, zahvaljući Stefanu Pekiću i Nenadu Iđoškom. Advokat Stefan Pekić imao je za cilj da prisutnima približi preduzetništvo i kakav je to put ka uspehu u savremenom svetu. Posetioci ovogodišnjeg Foruma zapošljavanja mogli su da se upoznaju sa jednom uspešnom startap pričom. Naime, Nenad Iđoški, direktor i su-osnivač “Knjigapriča” podelio je sa prisutnima svoju preduzetničku priču, od same ideje do uspešne realizacije prve platforme za audio knjige na srpskom jeziku.

Zapošljavanje mladih u 21. veku nosi sa sobom brojne trendove i izazove koji odražavaju dinamičnost savremenog tržišta rada. Ovaj period obeležen je brzim tehnološkim napretkom, promenama u radnom okruženju i evolucijom profesionalnih očekivanja. Stoga, ovi izazovi zahtevaju od mladih radnika kontinuirano učenje, prilagodiljivost i spremnost na usvajanje novih veština. Takođe, poslodavci bi trebali da prepoznaju vrednosti i potrebe mladih kako bi zajedno stvorili produktivno i zadovoljavajuće radno okruženje za sve.

Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare