Skip to content
Menu

U petak 17. novembra 2023. godine u prostorijama Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, održana je završna konferencija “Kako do veće zapošljivosti mladih – izazovi i prilike 2023.” sa početkom u 12 časova.

Prva panel diskusija “Kreativne industrije kao poslovna šansa” održana je u periodu od 12 do 13.15 časova. Učesnici ove panel diskusije bili su Slobodan Mirić, web dizajner i programer, edukator u Websites Workshop; Gordana Oreščanin, master profesor sporta, trener, plesni sudija, predavač, autorka u Viva Dance Academy; Nada Jurković, studentkinja srpske književnosti, ilustrator i dizajner, kao i Danica Manojlović, direktor prve Gaming TV „BIT”, IT Award najuspešnija žena u IT industriji Srbije. Panelisti su sa učesnicima podelili svoja lična iskustva u građenju karijere, načine na koji su razvijali svoju kreativnost i kako im je ona pomogla da dođu do poslovnog uspeha. Pored toga, istakli su važnost svakodnevnog učenja, te da je kreativnost i način razmišljanja. Ono što su na kraju panel diskusije zaključili jeste da je značaj zajednice danas veoma važan – na početku svoje karijere podršku su najviše dobijali od svojih kolega/koleginica ili mentora, dok danas oni pomažu ljudima koji im se obrate za pomoć.

Druga panel diskusija pod nazivom „IT i AI za početnike u biznisu” usledila je odmah nakon prve, a učesnici su bili Miloš Praštalo, ovlašćeni računovođa, vlasnik računovodstvene agencije MNP Advisory, prvi „kripto računovođa” u Srbiji; Stefan Pekić, advokat, alumni Đao Tong Univerziteta u Šangaju, ekspert za IT pravo i startape; Srđan Marinković, diplomirani pravnik, programer, team lead u internacionalnoj kompaniji Elementor; kao i Jovana Marčeta, junior frontend developer, web dizajner, zaposlena u NovaLite. Kako je druga panel diskusija tematski vezana za IT i AI, panelisti su pričali o veštačkoj inteligenciji, digitalnim veštinama koje su neophodne u savremenom svetu, ali i o novim poslovima koji se pojavljuju na tržištu rada. Pored toga, istakli su značaj digitalne pismenosti, koja podrazumeva, pre svega, bezbednog komuniciranja na internetu, te kako izdvojiti informacije koje su korisne. Takođe, naglasili su važnost korišćenja tehnologije u poslu, jer upravo ona omogućava da danas ljudi brže i lakše obavljaju svoj posao.

Ustanovljeno je da danas na tržištu rada postoje i novi poslovi, kao što su promt inženjer – čovek koji formuliše pitanja za veštačku inteligenciju, kako bi se dobili što precizniji i potpuniji odgovori; te scram master – posreduje u komunikaciji između klijenata, tima i project menadžera. Nakon završenih panel diskusija usledila je dodela potvrda učenicima/ama i studentima/kinjama za uspešno realizovane programe treninga “Karijerno vođenje” i “Meke veštine”.

 

Vest je preuzeta sa sajta: informacijezamlade.rs

Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare